sunnuntai 7. elokuuta 2011

Päivä Hermitagessa

 Toisen päivän ohjelmaksi oltiin suunniteltu  Hermitage-museossa vierailu ja talvipalatsin ihailu. Lähdettiin aamulla aikaisin liikkelle ja päivä näytti pilviseltä joten oltiin ihan hyvä päivä valittu museossa vaelteluun. Tossa on muuten yläkuvassa takana toi rempassa oleva rakennus jota luultiin meidän hotelliksi ekaks.


Moika-joen/kanavan vartta sitten käveltiin aamupalalle Stolle-nimiseen kahvilaketjuun jossa oli piirakoita purjosta jänikseen sopivaan hintaan. Aluksi oli vaan vähän ihmettelemistä kun ei oltu varmoja oliko paikassa pöytään tarjoilua vai ei niin istuttiin vähän aikaa tyhminä turisteina kunnes tajuttiin ettiä se piirakka pöytä.


Maittavan aamiaisen jälkeen lähdettiin sitten kävelemään Hermitaasi kohti jossa meitä odotti koko sisäpihan halkaiseva jono joka kuitenkin liikkui nopeasti ja pilvetkin väistyivät pikkuhiljaa taivaalta.


Sisäänpääsy oli ilmainen kaikille opiskelijoille ja muutenkin vaan noin kymmenen euron luokkaa. Ja se mitä hienous ja krumeliiri jota oli nähnyt rakennuksen ulkopuolella oli satakertaistu sisällä, tummankeltanen oli muuttunut kullaksi ja valkoinen maali marmoriksi ja tää oli vaan museon eteinen.


Kierros alkoi tietenki länsimaalaisen kulttuurin alkukodista eli Egyptistä. Paikalle oli tuotu sarkofageja, hieroglyfi-laattoja, jumalpatsaita ja jopa muumio. Kyltit oli suurimmaksi osaksi venäjäksi mutta ei niitä kaikkia olisi edes jaksanut lukea kun oli nin paljon nähtävää muutenkin.


Kaikkia näitä Egyptin aarteita kattoessa tuli kyllä hyvin ymmärrettya kuinka paljon rahaa ja valtaa Venäjällä on ollut ku toiselle puolelle maapalloa on näitä pystytty saamaan ja myös kuinka helposti tavarat on liikkuneet Egyptistä muualle.

 
Egyptistä saavuttiinkin Jupiter halliin ja Rooman jumalpatsaiden valtakuntaa joo olihan noita patsaitakin kiva tutkiskella mutta enemmän toi huone ehkä teki vaikutuksen, vihreetä marmoria seinissä ja toi katto, miten toi kattoki voi olla noi koristeltu. Huone on tehty suurten kuvanveistajien kunniaksi joista oli sitten kuvia katossa niikuin Michelangelo.


Edellisen huoneen jälkeen ei olis kyllä odottanut jotain vielä hienompaa mutta kun vastassa odottikin lohen punaiset marmori seinät ja valkoiset marmoripylväät ei enään tiennyt mitä sanoa, paitsi että kyllä siellä antiikin roomassa on kelvannut rikkaana asustella jos sisäpihatkin oli tän näköisiä.


Seuraava huone oli koristeltu punaisella marmorilla ja omistettu Dionysukselle.


Sitten päästiinkin Antiikin Kreikan ja Kyproksen maailmaan jossa ihailtiin (katon lisäksi) vaaseja ja tietenkin koruja joista mielikuvitus shoppailtiin ittellemme mieluisimmat.


Herkuleshuoneessa jatkettiin antiikin Kreikan taiteella ja vaikka tää on jo tullut varmaan selväksi niin Leo Von Klenze olis mun kodin sisutaja jos voisin valita ihan kenet vaan. Noi valaistuksetki oli hoidettu niin ihanasti.


Ja kun antiikin kreikan patsaat oli nähty jäljellä hyllyttäin vaaseja, lautasia ja muita käyttöesineitä. Tässä vaiheessa myös tajuttiin kuinka valtava museo itse asiassa olikaan koska oltiin nähty vasta yhen kolmas osan ekasta kerroksesta joita oli kokonaisuudessaan kolme..


Ja eihän me oltu nähty ku vasta antiikin kreikan ja rooman taidettaolihan niitä vielä muitakin kansoja ja aikakausia niiku tässä huoneessa esillä olleet helleenistisen kauden patsaat. Ja olihan nääki hienoa katseltavaa vaikka väsymys alkoikin jo vähän painamaan.


Sitten päästiinkin antiikin rooman taiteeseen Augustuksen huoneeseen jossa tavattiin Julius Caesarin patsas ja ihastuttavia pieniä helmia ja muita ihmeellisiä tavaroita joiden käyttötarkoitusta vähän ihmeteltiin (kuvassa vasemmalla ylhäällä). Seuraava huone olikin massiivinen 20 pylvään halli jossa oli taas valaistus kohdallaan, niin tietenkin sen sisustuksenkin lisäksi.


Tän jälkeen vihdoin löydettiin portaat toiseen kerrokseen johon pääsi tarpeeksi valoakin että saatin ottettua pari turistikuvaakin.


Portaiden yläpäässä meitä odottikin sitten ihana "pitsi"seinäinen käytävä joka johti sitten Katariina Suuren huoneeseen josta sitten lisää ensi kerralla...

Ei kommentteja: