sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Toinen puolikas ensimmäisestä Pietari-päivästä

Pienen kaupunkikierroksen jälkeen tultiin hotellille ja päästiin ihastelemaan meidän huoneen maisemaa, myös sisko oli päässy perille Pietariin. Meidän hotelln nimi oli 3Bridges ja suosittelemisen arvoinen oli. paikka oli hyvä vaikka ekaks vähän pelästyttinki ku etittiin hotellia ja löydettiinki edeltävä numero ja seuraava numero mutta niiden välissä oli työmaa mutta onneks vieressä oli pieni sivukatu josta hotellikin sitten löytyi.


Lähettiin tutustumaan vähän lisää kaupunkiin äidin kanssa ja löydettiinki aika nopeesti ittemme Palatsi aukiolle jossa on talvipalatsi ja Hermitage-museo (joka on toi valko-vihertävä rakennus), Aleksanterin Pylväs ja joku sotilaallinen rakennus (valko-keltaanen rakennus). Tällä aukiolla bolshevikit valtasivat talvipalatsin 1917 lokakuun vallankumouksessa.



Talvipalatsi oli kyllä upeaa katottavaa, vaikka jotenki olis odottanut että noi tummankeltaset koristeet olis ollu kultasenvärisiä, niinku ne on ehkä joskus ollukki.


Aukion vieressä oli puisto ja sitä pitkin päästiinkin Iisakinkirkolle jonka rakentaminen oli kestänyt 40 vuotta. Oltiin ekaks löydetty toinen pienempi kirkko aamulla jota luultiin Iisakinkirkoksi ja vähän tosiaan ihmeteltiin että mites nyt niillä oli niin kauna kestänyt sitä rakentaa kun se niin pienikin oli ku äiti muisti sanonnan jossa "rakennetaan kuin Iisakinkirkkoa". Täältä myös pari päivää myöhemmin näytettiin Ortodoksisen kirkon pääsiäissunnuntain jumalanpalvelusta.


Vähän matkanpäästä löydetiin kuvassa ylhäällä näkyvä ratsastaja patsas jota luultiin Vaskiratsastajaksi joka oli lahja Katariina Suurelta ensimmäiselle miehelleen joka kuoli vähän epämääräisissä olosuhteissa opakirjan mukaan eli ehkä Katariinan itsensä murhaamana. Myös Leninin kuva löytyi yhden rakennuksen seinästä niinkuin myös löytyi Stalinin patsas Iisakinkirkon viereisestä puistosta. Liikkeellä oli myös paljon merisotilaita uniformuissaan, jonka syyn saimme seuraavana päivänä nähdä. Vaaleanpunainen kaunis Stroganovin palatsi odotti meitä Nevsky Prospectia lähestyttäessä.


Pietarin joet, sillat ja niiden varsilla eriväriset empire- ja barokkityyliset rakennukset olivat kyllä yksi hienoimmista näkymistä. Ja äitiki hymyili niin kauniisti.


Nevsky Prospectin varrelta löydettiin  massiivinen Kazan Jumalanäidin katedraali. Joka oli jo aika huikea sinänsä mutta arkkitehti oli suunntellut vielä toista samanlaista peilikuvana tien toiselle puolelle.


Nevskyn toista puolta koristi Singer rakennus jossa oli hieno lasinen kupoli ja näköalakahvila, joka oli ollut siger-ompelukone merkin Venäjän päämaja.


 Nevskyltä käveltiin Gribojedovin kanavaa pitkin Pankkisillalle jota vartioivat tollaset siivekkäätkissaeläimet. Jossain vaiheessa oli nälkäkin jo ehtinyt yllättäämään ni ranskikset autto jaksamaan jatkaa matkaa vaikka oli lepämainoksetki aika herkullisen näkösiä.



Sitten käveltiinki samaa kanavaa takaisin Nevkylle ja senkin yli siellä meitä odottikinkauniisti iltaauringon maalama maamerkkimme eli Spas na Krovi (Verikirkko) joka oli saannut nimensä sitä kun kyseiselle paikalle oli Aleksanteri II verta vuotanut kuolettavasta haavastaan.


Toi on kyllä upeesti koristeltu kirkko ja viimeisenä päivänä tutustuttiin sisällekkin ja oli muuten aikamoinen yllätys mitä sieltä löytyi.

1 kommentti:

Tuija kirjoitti...

sä muistat tän näin tarkkaan....