torstai 11. marraskuuta 2010

bella vista ja pablo nerudan koti


Noin kuukaus sitte vierailtiin Pablo Nerudan (Chileläisen Nobelin kirjallisuus palkinnon 60-luvulla voittaneen runoilijan) kotona tai no yhdessä niistä joka sijaitsee täällä Santiagossa Bellas artes nimisessä kaupunginosassa. Bellas Artes on saanu nimensä taidemuseosta Bellas artes (kauniita taiteita) ja on enimmäkseen täynnä taiteilijoita ja baareja. Kadut on täynnä hienoja graffitteja ja muutenki värikkäitä ja vanhoja taloja. Ja itse asiassa sen jälkeen ku Pablo Neruda sinne talonsa rakens ni kaikki ne boheemit taiteilijat seuras sitä ja taiteilijoita seuras baarit.
 

Ekaks mentiin kummiski syömäään ku Pablon kotiin oli vähän jonoa. Ja missä on baareja on myös roskaruokaa ja Chilessä hodarit on aika kova juttu, täällä niitä kutsutaan "completos" joka tarkoittaa täysinäistä tai valmista, ja se sisältää nakin ja leivän lisäks tomaatti silppua, avokadoa tahnaa (ei mitään quacamolea) ja tietty majoneesia ja ketsuppia. Ja on muuten aika hyviä ja isoja :P

 
Oltiin liikenteessä lauantaina ni paikka oli aika täynnä, opiskelija alennuksella sai sopivasti puolet hinnasta pois ja oli siellä aika paljon muitakin ulkomaalaisia. Aioo harmi vaan oli että siellä talon sisällä ei saannu ottaa kuvia ni kaikki kuvat on ulkopuolelta. Se oli tosi hieno talo jossa oli tosi monta eri "siipeä" ja salaovia ja ihmeellisä käytäviä paljon vieras huoeita, lahjoja kuuluisilta taileilijoilta ja tosi 70-lukulaien sisustus. Ja sit tietty siellä oli alkuperäset vessat ja suihkut jotka oli aika pelottavan alkukantaiset. Ikkunoista oli maisema suoraan Santiagon busines-kaupunginosaan eli korkeita lasi ja metalli toimisto rakennuksia oli horisontti täynnä, mutta ne oli siis tullu pilaamaan maiseman vasta 90-luvulla ja ennen ikkunoista oli kaunis vuoristomaisema. Talon pihassa oli kuulema myös kulkenut pieni joki mutta nyt siihen oli rakennettu kahvila ja myymälä.
Opas kerto myös tarinoita Chile diktatuurin ajasta ja kuinka Nerudan kirjoja oli myyty Chilessä väärissä kansissa siis ihan kirjakaupoissa ja kuinka sitte -73 kun Neruda oli kuollu sydänkohtaukseen oli poliisi/armeija tullu varastamaa ja rikkomaan taloa vaikka sen vaimo sielä vielä asu. Työhuoneessa oli laitettu kaikki palkinnot ja erityis maininnat esille ja siellä oli pari aika prameeta palkintoa niiku se nobelin kirjallisuuden palkinto ja sitten Ranskan Chevallier-palkinto joka on niiku Ranskan ritariks nimeäminen.Kierros oli kyllä aika lyhyt mutta opas kerto kyllä tosi hyvin ja se oli samalla myös vähän niiku taidemuseo koska Pablolle oli lahjotettu nii paljon maalauksia. Chasconan (kodin nimi) vierailun jälkeen  meidän piti mennä hissillä San cristobal vuorelle mutta se jono oli aika hirvittävä ni lähdettiin sitten vaan kotiin.
 


Siinä Nerudan kodin vieressä on Santiagon eläintarha (joka on uuten aika kamala) ja ulkopuolella myydään leluja tavattiin myös kissa kukkaruukussa :)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

tää näppis kiukuttelee jostain syytä eikä kirjota joitain kirjaimia, älkää pelätkö äiti ja iskä en mä oikeesti näin lukihäiriöinen oo.. ette varmaa muuten tienny että pablo neruda oli chileläinen runoilija :D