sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

procession de la Sanch

Pitkänä perjantaina sai antiikin historian kurssi saada väliin kun piti rientää keskustaa seuraamaan pitkänperjantainkulkuetta "procession de la Sanch" eli vapaasti käännettynä, kaatunen veren kulkuetta. Pienillä kaduilla kumisi kuoromusiikki jonka välissä kerrattiin tapahtuman historiaa ja alkuperää tuomionpäivä-äänellä. Alunperin 1400-luvulla Perpignaniin Espanjasta rantautunut kulkue järjestettiin saattamaan kuolemaan tuomittuja telotuspaikalle. Kristillisten arvojen mukaan olivat kaikki tasa-arvoisia jumalan edessä joten ei kenenkään joutuisin kohdata kuolema yksin, myös solidaarisuuden nimissä vedettiin punaset kaavut päälle. Jossain 1800-luvun taitteessa traditio siirtyi pitkälle perjantaille saattamaan Jeesusta matkallaan ristille kantaen erillaisia Jeesuksen kärsimystä havainnollistavia patsaita ja mukaan pääsivät myös itkuiset Madonnat joiden sydämmissä törröttää seitsemän tikaria. Asiasta varmaa löytää eksaktiakin tietoa jostain mutta tämä ainakin mulle selvisi kulkuetta odotellessa.




 Ensimmäiseks saapui tämä kellon kilistäjä ja häntä seurasivat rummut, aika tuomionpäivä soudit lähtivät tästä orkesterista. Katolilainen kirkko ei tätä kai ihan omanaan pidä mutta paikalliset traditiot ja identiteetti onki tärkeämpiä kuin se mitä joku iso jehu jossain julistaa. Koko seurakunta olikin paikalla, lapsista mummoihin ja täällä Ranskassa kun on kirkko ja valtio erotettu, siksi ei meille edes perjantaivapaata suotu, on ihan kiinnostavaa nähdä niitä uskonharjoittajia in real life.


















Vähän tuli vähänlaisesti tekstiä mutta mitäs sitä kirjottelemaan aiheeesta josta ei löydy hirveesti tietoa tai muutenkaan ole lähellä sydäntä. Kuvien räpsimistä rakastan ja hienojahan hetkiä sain kaapattua kennolle mutta syvempää tunnetta uskonnosta tai katolilaisuudesta ei tämän kylmän ja paatuneen pohjoismaalaisen sydämmeen ilmestynyt. Suomessa (minun) onneksi juhlitaan pääasiassa pakanallisesti ja palvotaan keltaisia tipuja, nauravia noitia ja vihreää ruohoa ettei meidänkään pääsiäinen mennyt masistellessa. 

Hyvää pääsiäissunnuntaita kaikille!

2 kommenttia:

12345678 kirjoitti...

Vaude mitä kuvia, kiva nähdä pääsiäisen viettoa myös muualla maailmassa! :)

Iina kirjoitti...

kiitos, täällä Perpignanissa on kyllä kiva kun niin moni juhla juhlitaan kaduilla niin tällaset ulkomaalaisetki pääsee ihmettelemään ;)