lauantai 19. toukokuuta 2012

gerone/girona/gerona

Tänään taivas on täynnä pilviä mutta onneksi Espanjan puolella sentään aurinko paistaa, niin kuin viikko sitten lauantaina Geronassa. Mä bongasin alle kahden euron menopaluu bussiliput puoleen väliin matkalla Barceloonaan eli Geronaan (espanjaksi, Girona on taas katalaania ja Gerona ranskaa) että päästäis vähän tuulettumaan täältä meijän tenttibunkkerista. Odotukset oli kovilla ja ollaan aika useasti tuolla bussiasemalla jaloteltu mutta kertaakaan ei vielä oltu päästy kaupunkiin tutustumaan. Sää oli tosiaan aika suotuisa ehkä vähän liiankin lämmin kun yhtäkkiä yli 30 astetta pamahtaa, mutta ainakin tuntui kesältä.

 

Kaupunki on isompi kuin Perpignan joten oli ihan kiva päästä ihmettelemään ja kävelemään ihan kunnolla ja aika nopeesti huomattiinkin että jonkinmoinen kukkaisteema oli koristelussa meneillään.

 

Ja sitten tosiaan huomattiin paikan kuhisevan turisteja, meidän pikkukylässä kun ei ole törmännyt isoihin ihmismassoihin vähään aikaan niin alkoi aika nopeasti ahdstamaan. Onneksi maisemat oli kauniita.


Kyllä sieltä yks autio kujakin löytyi mutta Pancho ei sinne suotunut pakenemaan ihmisjoukkoa.

Tosiaan suurin osa turisteista oli niitä kukkainstallaatioita tulleet ihastelemaa (niistä kuvia myöhemmin) kun me oltiin enemmän kiinnostuneita keskiaikasesta vanhastakaupungista, harmi vaan että kummatkin olivat samassa paikkaa.


Aika nopeesti munki oli sitte pakko vähän päästä poseeraamaan kukkien kanssa tai ainakin muuten vaan turisteilemaan.



Tää oli meidän molempien mielestä nätein kukkajuttu eli jos ei kuvasta selviä niin noiden ilmapallojen sisällä oli terälehtiä. Harmi vaan että paikka oli niin täynnä kuvaajia ettei hirveen kivoja kuvia saanut.


Sitte päästiinkin jo vähän kauemmaks muusta laumasta ja mentiin tutustumaan kaupungin muuriin joka sekin siis on keskiajalta. Tässä vaiheessa oli tosiaan ihan törkeen kuuma ja hiki vaan virtas jostais syystä ilmankosteus oli tosi korkeella niin mulla naama helotti punasena kun olisin juossu 10 km.

Tässä on Geronan vanha yliopisto jos mä nyt jotain ymmärsin.


Ja sitten päästiinkin muurinharjalle ja kaupunkia ihastelemaan.


Mort a l'estat, kuolema valtiolle. Kiva kun oppii aina lisää katalaania vaikka meillä olikin aika pahasti hakusessa oliko se kiitos nyt gracies vai merci. (piti käydä tarkistaa toi ja nähtävästi molemmat käy)
No jos joku meiltä sujuu ni se on kyllä ranskan ja espanjan sekotus, harmi vaan että vaikka kuinka sekottelis ni aikamoista tuuria pitäis olla että se sieltä katalaaniks tulis.

Tossa vaiheessa päivää iski väsymys vaikka oltiin vasta pari tuntia kaupungissa hengailtu, tai se tenttimiseki vähän painaa niin ja ne juhlimiset toisella kun oli viiminen tentti ollut edellisenä päivänä.


Sitten taas sukellettiin muiden turistien mukaan vanhaan kaupunkiin. Me ei ihan ymmärretty oliko tämäkin osana tätä kukkajuhlaa vai ei...

Ja löytyhän sieltä mullekkin tuttuja asioita kun syksyllä pänttäsin keskiaikaisten kirkkojen arkkitehtuuria.

Tässä puistossa pidettiin taas tauko kun keskipäivän aurinko poltteli vähän liian kuumalla. Mä olen näköjään osannut hienosti piilottaa kaikki turistit kuvasta kun oikeasti paikka tosiaan kuhisi lapsiperheitä ja vanhuksia.



Olihan noi jotkut ihan hauskojakin mutta mä en ihan tajunnu tota ihmismäärää joka oli sinne saapunu noita pällistelemään ja kuvia räpsimään.


Bueno, cada loco con su tema, itehän jaksan pällistellä ja räpsiä kuvia vanhoista rakennuksista niin ei ehkä pitäis valittaa.


Ja mulla oli hauskaa niinkun taas ilmeestä näkyy :)



Joen rantaan oli pystytetty pari kirpparikojua joita oli hauska tutkiskella eikä maisematkaan huonot olleet.






Kyllä tuolla kelpais asustella mun mielestä <3


Sitten päästiinkin syömään ja löydettiin aika halvalla kahden ruokalajin menu jälkkärillä. Nam!

Ruoan jälkeen ei jaksettu heti hyökätä takas vanhaan kaupunkiin vaan lähettiin kauppoja kiertelemään kun täällä rajan toisella puolella hinnat on vähän halvemmat ja kauppojakin löytyy vähän enemmä. Tosin ei me mitään löydetty paitsi housut Pancholle, ainakin päästiin aurinkoa piiloon vähäksi aikaa. Sieltä matkan varrelta löydettiin Steve McCurryn ilmanen valokuvanäytely jossa oli esillä kaikki herran kuuluisimmat työt. Sen jälkeen mäkin leikin valokuvajournalistia.

Sitten aikaa oli bussin lähtöön enää kaksi tuntia niin päätettiin vielä kerran mennä vanhaan kaupunkiin ja ettiä juutalaisten asuinalue, mutta enimmäkseen sieltä löytyi vain noita kukkakasvisinstallaatioita. Noi munakoisota ja kurkut vielä menetteli mutta toi kaalimaanmallinukke oli jo vähän liian kaukaa haettua. Emmä tiiä mikä mua vaivaa kun ne ei ollu mun mielestä niin hienoja kaikki espanjalaiset kun oli ihan innoissaan asiasta.


Ja ah sitä ihmismassaa.. ehkä ihan hyvä että muutan syksyllä isompaan kaupunkiin ettei musta tuu ihan erakkoa täällä pikku kylässä.


Löydettiimme sinne juutalaisten barrioonki ihan samalata se kyllä näytti ku muukin vanha kaupunki. Olis ollu kyllä kiva vierailla museossakin mutta sekin oli aika tupaten täynnä ihmisiä niin ei oikeen sittenkään huvittanut.

Hyvä kirja on hyvä lahja,
oonkohan mä asunu liian kauan näissä latinansukukielissä maissa kun noi artikkelit tekee tosta lauseesta vakuuttavamman.



Ennen asemalle lähtöä istuskeltiin joen rannalla ja ihmeteltiin miksi noi lillutteli noita maalauksia tossa joessa.

Oli kyllä kiva päästä vähän jonnekkin muualle ja vaikka tosiaan matkaan meni vaan parisen tuntia niin kyllä tuolla rajan puolella on kaikki vaan niin erillaista. Ja Gerona oli tosi kiinnostava kaupunkina kotimatkalla tosiaan huomattiin että oltiin just osuttu tapahtuman ekalle päivälle joten ihmismassat oli aika taattu juttu.

Ja kertokaan oonko mä ihan juntti kun en osannu noita kukkahärveleitä niin arvostaa? (jos siis joku jaksoi tänne asti lukea!)

2 kommenttia:

Tuija kirjoitti...

Et oo juntti tai sitten äitin junttius on periytynyt. Luulin että äitienpäiväkortti, jossa seisoit rappusilla jossa noita ilmapallokukkia oli, olisi ollut photoshopattu. Uskomattomia!

Iina kirjoitti...

:D heheheh emmä nyt ehkä semmosta olis alkanu väkertää vaikka ihan hauskannäkönen oli...