lauantai 19. maaliskuuta 2011

Cuscosta Santiagoon

 Machu Picchun jälkeen palattiin Cuscoon ja jäätiin vielä päiväks vähän kiertelemään ja tutustumaan paikkoihin. Täällä on aika monissa kaupungissa on patsaita inkoista ja varmaan suosituin inka ainaki jos patsaihin uskoo on Patchacutec joka oli siis viimeinen inka (kuningas) jonka espanjalaiset telottivat Cuscon keskus-aukiolla. Alhaalla on Aguas calientes-kylä Patchacutec-patsas. Loput kuvat on Cuscosta Bussiterminaalin läheisyydestä. Perussa on aina jotain rakennuksia ja parannuksia tekeillä joita pormestarit toteuttavat, joka on ainaki mun mielestä Inka hierarkian peruja, niillä oli tosi järjestäytyny yhteiskunta jossa kuninkaan alla oli monia pienempiä auktoriteettejä. Meijän kuski kerto meille mitä kukin pormestari oli saanut aikaan ja joka puolella oli rakennustyömaita ja maalattuja vaalimainoksia. Myös seinämaalaukset on todella suosittuja ja niissä näkyy alkuperäiskultuurin ja oman historian kunnioitus.



Cuscossa on aivan järkyttävä määrä katedraaleja jotka on siis rakennettu koska rakennusmateriaaleja löyty vähän liikaki eli hajotettuja inkojen uskonnollisia rakennuksia. Ja paljon museoitakin on, me ehittiin käydä vaan Museo de Inca mutta niiku täällä etelä-amerikassa on tapana nää museot on vaan täyteen tupattu kaikkee mikä vaan liittyy aiheeseen eli oli aika laaja valikoima mihin tutustua. Suosittelen kyllä siellä käväsemistä koska siellä on mm. alkuasukkaiden muumioita jotka on tosi hyvin säilyneitä, siellä on yks lapsi muumio ja inkojen "kirjotusta" eli kepissä roikkuvia naruja joissa on eri määrä solmuja joita lähetettiin kuriirien mukana tosiin kaupunkiin jotta tiedot sodista tai sadosta levisi, tutkijat ei ole vielä selvittäneet kirjoitusta. Ainoo tyhmä oli kun museossa ei kuvia saanut ottaa.


Ruoka puolelta kokeiltiin vähän kaikenlaista ja hintasta, pahin oli pitsa Aguas Calientessissa joka oli kaiken lisäks matkan kallein ja juusto maistu joltain saippualta, ananas hapanta, kinkku launatimakkaraa. Cuscossa käytiin parissa vähän kalliimmassa ravitolassa mutta ruoka ei kyllä hirveesti vakuuttanu, käytiin paikallisessa "mäkkärissä" joka oli aika törkeen kallis ja annokset pieniä. Parhaimmat paikat oli tosi halpoja eli mistä sai grillattua kanaa yms. ja sitte kebabmesta josta sai kasviskebabeja (oikeella kuva) ja kaikki ihanat mehubaarit jossa itse valitsemista tuoreista hedelmistä ne sitte puristeli tajunnanräjäyttäviä mehuja ja smoothieta (kuva vasemmalla)


Sitte oliki aika lähteä Perusta ja palata rakkaaseen Chileen. Bussimatkalla mulle tuli ekaa kertaa matkalla vähän heikompi olo ja tietenkään bussissa ei ollu vessaa ja mä en ollu varma että kummasta päästä tulee ekaks ulos mutta onneks sitte päästiin rajan yli ja pääsin lepämään hotellihuoneeseen. Alhaalla siis kuvia Aricasta jossa taas seikkailtiin seuraavana päivänä ennen bussiin nousua.


 Ja bussissa vietettiin taas sellaset 18 tuntia mut nyt oltiin jo totuttu. Yläkuvassa näkyy peltikylä Arican ulkopuolella ja sitte alapuolella aavikon täysikuu ja noi värit oli aika uskomattomat ku hiekka värjäyty purppuraks ja taivas oli tummansininen, liikkuvasta bussista on vaan vähän vaikee saada pimeessä hyvää kuvaa.



Huascossa vietettiin yksi yö rannalla jossa pystytettin teltta dyyneille ja ihailtiin auringonlaskua ja hiljasuutta. Perusta oli löytyny jollain 5 eurolla toi Finlandia vodka joka tuotiin tuliaisiks mun läksiäisiin. Aamulla nautitiin turkoosista vedestä ja valkosesta hiekasta ennen Huascon satamaan lähtemistä ja bussiin kiipeemistä. Huascossa syötiin parit uppopaistetut juustokatkarapu-empanadakset ja sitte matka jatkuki yöbussilla Santiagoon kotiin.

Ei kommentteja: